Panna Cotta z malinowym sosem

  • wyświetlono: 516 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

delikatny włoski deser ze śmietanki polany malinowym sosem

IMGP5924-4c
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

PANNA COTTA:
- śmietanka słodka 30%: 250 mililitrów
- mleko: 250 mililitrów
- cukier: 3 łyżki
- Żelatyna: 2 łyżeczki
- wanilia laska: 1 sztuka
SOS MALINOWY:
- maliny: 200 gramów
- cukier: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Panna Cotta z malinowym sosem

  • 1.
    Mleko (kilka łyżek zostawić do rozpuszczenia żelatyny) i śmietankę wymieszać, dodać cukier, zagotować. Żelatynę zalać pozostałym mlekiem, by napęczniała. Wanilię przeciąż na pół, wrzucić do śmietanki, pozostawić na kilka minut. Wanilię wyjąć, łyżeczką wyjąć ziarenka, wymieszać ze śmietanka. Dodać żelatynę, wymieszać aż się żelatyna rozpuści.
  • 2. Przestudzony płyn wlać do małych foremek lub filiżanek, przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 - 5 godzin.
  • 3. Z malin odłożyć część, resztę zagotować, by puściły sok, przetrzeć przez sito. Sok wymieszać z cukrem, dodac pozostałe całe owoce, chwilę podgotować. Sos ostudzić.
  • 4. Po stężeniu, deser wyjąć z filiżanek (zanurzając filiżankę na moment w gorącej wodzie) na talerzyk. Polać sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia włoskaMalinypanna cottawalentynkismietankakonkurs_deser

Komentarze

Podobne przepisy

Panna cotta dla_dwojga

Dodane przez: przepisy com

Waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym

Prawdziwie miłosny deser kipiący...

Panna cotta z sosem truskawkowym – wersja wegetariańska

Dodane przez: emiliana

Panna cotta z sosem truskawkowym – wersja...

Pyszny deser walentynkowy, który...


Panna cotta jogurtowa z sosem jagodowym.

Dodane przez: quchniakaroli

Panna cotta jogurtowa z sosem jagodowym

Dietetyczna przyjemność o niskim...

Panna cotta z malinami

Dodane przez: czekoladka

Panna cotta z malinami

Bardzo smaczny, lekki deser. Dzieci...

Panna cotta

Dodane przez: smakowisko

Panna cotta z truskawkowym sosem.

To mój ulubiony deser. Polecam.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE