Panna Cotta z malinowym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

delikatny włoski deser ze śmietanki polany malinowym sosem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PANNA COTTA:
    - śmietanka słodka 30%: 250 mililitrów
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier: 3 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - wanilia laska: 1 sztuka
    SOS MALINOWY:
    - maliny: 200 gramów
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z malinowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko (kilka łyżek zostawić do rozpuszczenia żelatyny) i śmietankę wymieszać, dodać cukier, zagotować. Żelatynę zalać pozostałym mlekiem, by napęczniała. Wanilię przeciąż na pół, wrzucić do śmietanki, pozostawić na kilka minut. Wanilię wyjąć, łyżeczką wyjąć ziarenka, wymieszać ze śmietanka. Dodać żelatynę, wymieszać aż się żelatyna rozpuści.
  • 2. Przestudzony płyn wlać do małych foremek lub filiżanek, przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 - 5 godzin.
  • 3. Z malin odłożyć część, resztę zagotować, by puściły sok, przetrzeć przez sito. Sok wymieszać z cukrem, dodac pozostałe całe owoce, chwilę podgotować. Sos ostudzić.
  • 4. Po stężeniu, deser wyjąć z filiżanek (zanurzając filiżankę na moment w gorącej wodzie) na talerzyk. Polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować