Pani Walewska po mojemu

4.5 (141 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to moja wersja znanego ciasta . Idealne na każdą okazję.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    2,5 szk mąki pszennej typ 500
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szk cukru
    200 g masła ( zimnego )

    Masa :
    500 ml mleka
    200 g masła ( miękkiego )
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Piana :
    6 białek
    2 szk cukru pudru
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 szk żurawiny ( konfitury )
    4 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Pani walewska po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie robota z nożami do siekania umieścić składniki na ciasto.
    Siekać do momentu aż zrobi się kula.
    Wyjąć ciasto z robota, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
    Dwie tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno ) i wyjąć ciasto z lodówki.Podzielić ciasto na dwie równe części i wylepić nimi dna obu blaszek.
    Na cieście rozsmarować po jednej szklance żurawiny.
    Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 16 stopni z termoobiegiem i piec 15 minut.
  • 2. Pod koniec pieczenia ubić pianę dodając porcjami cukier a potem mąkę ziemniaczaną.
    Wyjąć ostrożnie blaszki i rozdzielić na dwie blaszki pianę.
    Wyrównać ale nie dokładnie i posypać po wierzchu wiórki.
    Blaszki ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
    Upieczone placki wystudzić i zdjąć obręcze blaszek.
  • 3. Połowę mleka zagotować a w drugiej połowie wymieszać pozostałe składniki.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i mieszać aby nie było grudek.
    Gotować do zgęstnienia masy.
    Wystudzić ją i potem utrzeć miękkie masło i porcjami dodawać budyń.
    Miksować aż masa będzie gładka.
    Na talerz lub podkładkę delikatnie przełożyć pierwszy placek ( uważać bo ciasto jest bardzo delikatne ).

Porady

Inspiracją był przepis z książki Słodki świat Kasi UWAGA Ciasto możecie upiec w prostokątnych lub kwadratowych blaszkach Wyłożyć masę i znów delikatnie przenieść na masę drugi placek. Leciutko docisnąć i wstawić ciasto do lodówki aby się związało na kilka godzin. ( My nie wytrzymaliśmy i jedliśmy już po godzinie ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować