Pani Walewska (po mojemu)

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Kruchutkie ciasta przełożone aksamitnym kremem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto (na blachę 23 x 38 cm):
    500 g mąki pszennej
    200 g zimnej margaryny
    1/2 szkl. cukru pudru
    6 żółtek
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    beza:
    6 białek
    1,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    krem:
    2,5 szkl. mleka
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    200 g masła

    dodatkowo:
    ok. 6-8 łyżek marmolady wieloowocowej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Pani walewska (po mojemu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, sól i wysiekać. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód), posmarować cienką warstwą marmolady, przykryć bezą i piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Bardzo powoli dodawać cukier ciągle miksując. Na koniec wmieszać lekko mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami wystudzony budyń. Utrzeć na gładką masę. Masą przełożyć placki.

Porady

Można ciasto schłodzić w lodówce 30 minut. Jeśli nie mamy możliwości pieczenia 2 blaszek jednocześnie to drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem. Ja sobie białka dzielę na pół i daję do osobnych miseczek. Ciasto smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować