Paluszki z makiem

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Znakomita lekka przekąska

  • 30 min

Składniki:

  • 125g margaryny
    170 g mąki pszennej (1 szklanka)
    100 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 białko do smarowania
    2 łyżki maku ( lub sezamu )
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Paluszki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paluszki z makiem 1. Margarynę posiekać. Mąkę, serek homogenizowany i cukier puder wymieszać dodając posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować je cienko na prostokąt . Ciasto posmarować białkiem i posypać makiem lub zrumienionym sezamem. Lekko przewałkować wałkiem, by mak wcisnął się w ciasto (pomalutku, ponieważ ciasto może przyklejać się do wałka). Przekroić ciasto na pół z węższej strony. Ciąć na paski o szerokości ok.1 cm wzdłuż krótszego boku.
  • paluszki z makiem 2. Pałeczki zwijać spiralnie i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
    Piec w 180° C na złoty kolor ok.15 minut.

Porady

Jeśli chcecie użyć sezamu, najlepiej go wcześniej lekko zrumienić na patelni w celu wydobycia smaku i aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować