Paluszki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać. Mąkę, serek homogenizowany i cukier puder wymieszać dodając posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować je cienko na prostokąt . Ciasto posmarować białkiem i posypać makiem lub zrumienionym sezamem. Lekko przewałkować wałkiem, by mak wcisnął się w ciasto (pomalutku, ponieważ ciasto może przyklejać się do wałka). Przekroić ciasto na pół z węższej strony. Ciąć na paski o szerokości ok.1 cm wzdłuż krótszego boku.
2.Pałeczki zwijać spiralnie i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec w 180° C na złoty kolor ok.15 minut.
Porady
Jeśli chcecie użyć sezamu, najlepiej go wcześniej lekko zrumienić na patelni w celu wydobycia smaku i aromatu.
Komentarze