Paluszki ziemniaczane z makiem

4.5 (149 ocen)

  • 15 min

Jest to przepis mojej Mamy, który ma ok. 45 lat. Smakuje małym i dużym dzieciom.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 20 dkg mąki
    - 2 jajka
    - 1 szklanka maku
    - 25 dkg cukru
    - 3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Paluszki

Paluszki ziemniaczane z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić
    - Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki i jajek.
    - Formować z ciasta paluszki i ugotować w posolonej wodzie.
  • 2. - Mak sparzyć, zemleć i wymieszać z cukrem.
    - Podawać polane stopionym masłem i posypane makiem.

Porady

Podawać na podwieczorek, dla niejadków jako danie główne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować