Paluszki słone

4.46 (153 ocen)

Paluszki piekę w okresie świąt, jako dodatek do czerwonego barszczyku. Robi się je bardzo szybko ponieważ ciasto nie wymaga rośnięcia.

Składniki:

  • 250 g mąki
    100 g margaryny
    1/2 łyżki smalcu
    1/2 łyżki cukru
    25 g drożdży
    1/4 szkl śmietany 18%
    1 jajko
    1/3 łyżeczki soli

    1 jajko do smarowania

    sezam, kminek, natka pietruszki, żółty ser do posypania

Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paluszki

Paluszki słone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Margarynę i smalec rozetrzeć z mąką dodać jajko, sól i płynne drożdże. Zagnieść ciasto.
  • Paluszki 2. Ciasto podzielić na pół. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Kroić paski szerokości ok. 1.5 cm i 17 - 20 cm długości. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem, posiekaną natką, kminkiem lub sezamem.
  • Paluszki 3. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C na 12-15 minut z termoobiegiem. Bez termoobiegu temperaturę zwiększyć do 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować