Paluszki ziemniaczane

  • wyświetlono: 1164 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 2

Proste, szybkie, tanie paluszki które zawsze się udają. Rewelacyjne są z sosem, ale także same stanowią wspaniałą przekąskę. Podsmażone na maśle są chrupiące i smakują rewelacyjnie. Moje córeczki bardzo je lubią. Super dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.

  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

5-6 średnich ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki maki ziemniaczanej,
trochę soli i pieprzu do smaku,
masło,olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Paluszki ziemniaczane

  • 1. Ziemniaki dokładnie myję, gotuję w mundurkach, zostawiam aby dobrze ostygły i obieram. Następnie mielę przez maszynkę do mięsa ( lub można przecisnąć przez praskę do ziemniaków). Do zmielonych ziemniaków dodaję pozostałe składniki i wyrabiam jednolite ciasto. Z ciasta rękami formuję wałeczki i tnę na paluszki.
    Gotowe paluszki wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję ok. 3 min od wypłynięcia, wybieram łyżką cedzakową. Następnie obsmażam na niewielkiej ilości masła z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakidla dzieciprzekąskana imprezędo obiaduchrupące paluszki

Komentarze

Podobne przepisy

Puree ziemniaczane

Dodane przez: kuchenny świat

Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane przygotowane...

Dodane przez: JOANNA 55a

Pufki Ziemniaczane

To inaczej ziemniaki księżnej,...

spaghetti

Dodane przez: Kasja1986

Spaghetti ziemniaczane

Ciekawy pomysł na ziemniaki. Pyszne...

Kotlety z puree ziemniaczanego

Dodane przez: kuchenny świat

Kotlety z puree ziemniaczanego

Zapraszam na ziemniaczane kotlety....

Pieczone kulki ziemniaczane z serem

Dodane przez: smak i uczucie

Pieczone kulki ziemniaczane z serem

Pieczone kulki ziemniaczane w środku...

babka ziemniaczana

Dodane przez: katarzyna-p

Babka ziemniaczana

Babkę ziemniaczaną można podać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE