Paluszki Baby Jagi

2 (1 ocen)

Bardzo pomysłowe, kruche ciasteczka w kształcie palców Baby Jagi. Dzieci je uwielbiają! Polecam ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    1 jajko
    150 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Dodatkowo:
    30-40 migdałów w całości
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Paluszki baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
  • image-1aqn4l0 2. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować z nim wałeczki wielkości palców. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach (urosną!) Z każdego wałeczka uformować zgrabny paluszek, nie zapominając o delikatnych nacięciach w okolicach kostek ;) Na górze każdego ciasteczka umieścić migdał i dobrze wcisnąć
    tak, by przypominał on paznokieć. Tak uformowane paluszki Baby Jagi schłodzić w lodówce 15 minut (lub dłużej), dzięki czemu nie rozpłyną się na blaszce podczas pieczenia.
  • 3. Piec w 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone paluszki wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, a następnie całkowicie przestudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na około 30-40 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować