Paluszki kokosowe z mąki ryżowej

4.5 (171 ocen)

  • 35 min

Są delikatne, rozpływają się w ustach, pachną cudnie - właśnie walczę ze sobą by nie zjeść kolejnych dwóch przed snem ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 200g miękkiego masła, 80g cukru, 1 jajko, około 300g mąki ryżowej, 50g wiórków kokosowych + 50g do obtoczenia paluszków, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka mielonego imbiru.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paluszki kokosowe z mąki ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubić z cukrem, dodać jajko i jeszcze raz dobrze ubić. Wymieszać wszystkie suche składniki ( najpierw wsypać 280g mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę). Suche składniki powoli wprowadzać do maślano-jajecznej mieszanki cały czas mieszając. Zagnieść ciasto ( będzie lekko klejące się). Miseczkę z ciastem włożyć do woreczka i schować do lodówki na jedną godzinę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Odrywać od ciasta po kawałku i formować paluszki, obtaczać w wiórkach i wykładać na blachę. Piec przez około 15-18 minut, aż ciasteczka zarumienią się. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: mąka ryżowa - przepisy nie tylko na chleb!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować