Mąka ryżowa biała czy brązowa

Jak powstaje mąka ryżowa? Ze zmielenia białych lub brązowych ziarenek ryżu. Bazowy produkt nie zawiera alergenów, dlatego mąka ryżowa polecana jest przede wszystkim osobom, które wyłączają z jadłospisu mąkę pszenną. Ten rodzaj mąki polecany jest też osobom, które cierpią na zaparcia - przez sporą dawkę błonnika nie powoduje tzw. uczucie pełnego brzucha. Mąka ryżowa dostarcza organizmowi magnezu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Bez problemu dostaniemy ją w sklepach ze zdrową żywnością, większych supermarketach czy sklepach internetowych. Cena za kilogram produktu to ok. 6-10 złotych w zależności od producenta. Mąka ryżowa jest też łatwa do przygotowania w domu - wystarczy zmielić w młynku do kawy lub drobno zmiksować ziarna ryżu - zarówno białego, jak i brązowego. Warto jednak zaznaczyć, że to mąka ryżowa z ryżu brązowego będzie miała więcej błonnika.

Mąka ryżowa przepisy

Zanim mąka ryżowa trafi do naszego koszyka w sklepie, warto zaplanować, co z niej przygotujemy. Przepisy uwzględniają zarówno słodkie wypieki: rozmaite ciasta i ciasteczka, jak i pieczywo: chleb z mąki ryżowej  czy bułki, a także krakersy, płatki śniadaniowe czy chrupki. Mąka ryżowa szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, gdzie używana jest nie tylko do słodkich i śniadaniowych wyrobów, ale także do zrobienia makaronu. Mąka ryżowa niezbędna jest też do zrobienia papieru ryżowego, czyli głównego składnika popularnych sajgonek i spring rollsów. W praktyce sprawdzi się też jako substancja zagęszczająca do sosów, kremów czy zup. Używajmy jej stopniowo, pod wpływem obróbki termicznej delikatnie zwiększa objętość. Jednocześnie wypieki z mąki ryżowej są dość kruche i dla niektórych zbyt suche - problem rozwiąże większa liczba jaj, porcja dojrzałego banana, mus z jabłek lub namoczone ziarna siemienia lnianego dodane do masy.

Chleb bezglutenowy - użyj mąki ryżowej

Mąka ryżowa w pewnym stopniu zrewolucjonizowała piekarnictwo - szczególnie dla osób, które chciałyby ograniczyć produkty ze sporą ilością glutenu, czyli białek zawartych w ziarnie. Chleb czy bułki przygotowane na jej bazie bez obaw mogą włączyć do diety osoby chore na celiakię czy z inną nietolerancją glutenu. Możemy przygotować wyśmienity chleb na zakwasie z mąką ryżową lub upiec bułeczki z mąki ryżowej