paluchy imprezowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

przepyszne jako dodatek na imprezach, grilu, czy dla łasuchów a nawet do piwa. łatwe do wykonania. zawsze wychodzą. można je robić na milion sposobów, a oto dwa z nich.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 dkg drożdży
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    trochę mleka lub śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki Przekąski Paluszki

Paluchy imprezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. na początek tak około 1/4 szklanki mleka. w mleku rozprowadzić drożdże i resztę składników. wyrobić ciasto. gdyby ciasto było za suche dodać mleka lub śmietany. ciasto powinno powstać mniej więcej podobne jak na kluski.
  • cukier i mak 2. z ciasta formuj dowolnej grubości paluszki, obtaczaj w maku lub cukrze i układaj na papierze do pieczenia. piecz na złoty kolor lub tak jak lubisz w temp 170-180 stopni

Porady

jeśli mak i cukier słabo się kleją zanurzaj paluchy w roztrzepanym białku lub wodzie, ja maczałam w wodzie. ja lubię średnio i mocno wypieczone ale moje dziewczynki wolą tyle o ile wypieczone więc można piec według upodobania. dziś na szybko zrobiłam prostą wersję ale ciasto można wykręcać, albo robić bardzo cienkie, możliwości jest wiele

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Drożdże Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować