zupa gryczana z suszonymi grzybami

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

ja uwielbiam grzyby, mąż kaszę a tę zupę lubimy oboje:) prosta tradycyjna zupa naszych babek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4-5 ziemniaki
    3 łyżki kaszy gryczanej nie palonej
    garść suszonych grzybów
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 cebulka
    bulion warzywny lub rosół
    3 łyżki oleju- najlepszy regionalny rzepakowy
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    liść laurowy
    1 ziarnko ziela angielskiego
    natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gryczana z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. grzyby zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na kilka minut, następnie wypłukać w dwóch trzech wodach- wylać na sitko. na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekana cebulkę a jak już się zeszkli dodajemy grzyby i chwilę podsmażamy. całość przelewamy do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki i warzywa. zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem.dodajemy ziele angielskie, majeranek, listek laurowy, sól i pieprz. doprowadzamy do wrzenia. po około 10-15 minutach dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy aż całość będzie miękka. na koniec dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek- ja dodałam tym razem szczypiorek.
    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować