zwiastun wiosny

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ciasto skomponowałam na 8 urodziny córeczki. orzeźwiające, pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl mąki tortowej
    3/4 szkl cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń śmietankowy
    szczypta soli
    3 łyżki kakao
    5 łyżek ciepłej wody
    2 łyżki oleju.

    masa biała:
    2 jogurty greckie
    1 szkl mleka 3,2%
    1 sernik na zimno-proszek

    masa zielona:
    3 jogurty greckie
    3/4 szkl cukru pudru
    zielony barwnik spożywczy
    2 łyżki stołowe żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl wody


    3 galaretki agrestowe
    30-40 dkg winogron
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zwiastun wiosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. tradycyjna blaszka 24,5 x 41 cm
    biszkopt:
    białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. dodawać po trochu cukier i miksować aż się rozpuści. kolejno dodać żółtka- miksować aż nie będzie bąbli powietrza. następnie dodajemy budyń, proszek do pieczenia i kakao wymieszane z wodą i olejem. na koniec dodajemy przesianą mąkę.
    wylewamy do formy i pieczemy 30 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 170 stopni.

    biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • 2. masa biała:
    niezwykle prosta.
    do wysokiego naczynia wlewamy jogurty i mleko- miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy sernik na zimno w proszku i miksujemy 2-3 min.
    wylewamy na połowę biszkoptu, wygładzamy a następnie szerokim widelcem wzdłuż formy robimy dołeczki-rowki, nie muszą być równe. na masę wylewamy tężejącą galaretkę- powstaną fale, a na galaretkę układamy połówki winogrona.

    na winogrona wylejemy połowę zielonej masy.
  • 3. masa zielona:
    żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
    do wysokiego naczynia wlewamy jogurty i cukier- miksujemy do połączenia składników. dodajemy wg. uznania barwnik zielony spożywczy i po trochu zimnej żelatyny.
    jogurty powinny być zimne z lodówki to znacznie ułatwia miksowanie tężenie i masa będzie znacznie puszystsza.
    połowę tej masy jak krok wcześniej pisałam wylewamy na winogrona, kładziemy ciasto i wylewamy resztę masy i układamy winogrona. na wierzch wylewamy 2 galaretki agrestowe.
    odstawiamy do lodówki do pełnego schłodzenia.
    gotowe!
    Smacznego !:)

Porady

w masie zielonej żelatynę i barwnik możemy zastąpić 3 galaretkami rozpuszczonymi w 1,5-2 szkl wody. jak galaretki są zimne i tężejące dodajemy do zimnych jogurtów cały czas miksując.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jogurt Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować