zwiastun wiosny

  • wyświetlono: 4785 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

ciasto skomponowałam na 8 urodziny córeczki. orzeźwiające, pyszne.

bpuzio
  • 40 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
6 jaj
1 szkl mąki tortowej
3/4 szkl cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń śmietankowy
szczypta soli
3 łyżki kakao
5 łyżek ciepłej wody
2 łyżki oleju.

masa biała:
2 jogurty greckie
1 szkl mleka 3,2%
1 sernik na zimno-proszek

masa zielona:
3 jogurty greckie
3/4 szkl cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
2 łyżki stołowe żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl wody


3 galaretki agrestowe
30-40 dkg winogron

Sposób przygotowania przepisu:

zwiastun wiosny

  • 1. tradycyjna blaszka 24,5 x 41 cm
    biszkopt:
    białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. dodawać po trochu cukier i miksować aż się rozpuści. kolejno dodać żółtka- miksować aż nie będzie bąbli powietrza. następnie dodajemy budyń, proszek do pieczenia i kakao wymieszane z wodą i olejem. na koniec dodajemy przesianą mąkę.
    wylewamy do formy i pieczemy 30 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 170 stopni.

    biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • 2. masa biała:
    niezwykle prosta.
    do wysokiego naczynia wlewamy jogurty i mleko- miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy sernik na zimno w proszku i miksujemy 2-3 min.
    wylewamy na połowę biszkoptu, wygładzamy a następnie szerokim widelcem wzdłuż formy robimy dołeczki-rowki, nie muszą być równe. na masę wylewamy tężejącą galaretkę- powstaną fale, a na galaretkę układamy połówki winogrona.

    na winogrona wylejemy połowę zielonej masy.
  • 3. masa zielona:
    żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
    do wysokiego naczynia wlewamy jogurty i cukier- miksujemy do połączenia składników. dodajemy wg. uznania barwnik zielony spożywczy i po trochu zimnej żelatyny.
    jogurty powinny być zimne z lodówki to znacznie ułatwia miksowanie tężenie i masa będzie znacznie puszystsza.
    połowę tej masy jak krok wcześniej pisałam wylewamy na winogrona, kładziemy ciasto i wylewamy resztę masy i układamy winogrona. na wierzch wylewamy 2 galaretki agrestowe.
    odstawiamy do lodówki do pełnego schłodzenia.
    gotowe!
    Smacznego !:)

Porady

w masie zielonej żelatynę i barwnik możemy zastąpić 3 galaretkami rozpuszczonymi w 1,5-2 szkl wody. jak galaretki są zimne i tężejące dodajemy do zimnych jogurtów cały czas miksując.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkajogurtjogurt greckiciasto z owocamilekkie ciastona świętana imprezęna Komunięciasto orzeźwiająceCiasto dla dzieciciasto dla dorosłychbiszkopt czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

Kinder Country

Dodane przez: Nevermore21

Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Niesamowite ciasto bardzo przypominające...

Ciasto wiosenne

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto wiosenne

To ciasto ma w sobie kolory wiosny...

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

image-0r44442

Dodane przez: beniawojt

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Nie wyobrażam sobie wiosny bez...

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

Choć wiosna i lato to nie są typowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE