Paluchy drobiowo-ryżowe z serem

5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie roladki drobiowe, spróbujcie tych paluchów, zawsze je robię gdy zostanie mi ugotowany ryż z poprzedniego dnia z obiadu, lecz nic nie szkodzi ugotować go specjalnie, nadziane ciągnącym się serem to świetna propozycja na codzienny „inny” obiad podane z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek tworzą danie „palce lizać „
Najlepsze na gorąco prosto z patelni gdy ser w środku się ciągnie.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 torebki ugotowanego ryżu na kleisto
    ½ kg fileta z kurczaka
    1 cebula dymka ze szczypiorem
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    7 plastrów sera żółtego
    Sól himalajska lub zwykła do smaku
    Świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku
    Bułka tarta do panierowania
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Paluchy drobiowo-ryżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ugotowany ryż, dobrze schłodzony (najlepiej z lodówki) zemleć przez maszynkę do mięsa razem z filetem z kurczaka, przełożyć do miski, wbić jajka, dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem , oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem,
  • Przygotowanie 2. dokładnie masę wyrobić lub wymieszać łyżką, tak jak na kotlety mielone.
  • Przygotowanie 3. Podzielić masę na około 7 równych porcji , uformować w dłoniach niewielkie placki na środku każdego umieścić po plastrze zrolowanego sera żółtego,
  • Przygotowanie 4. całość uformować w kształt palucha, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony na złocisto. Podawać od razu, gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rolada drobiowo pieczarkowa nadziewana serem

To może cię zainteresować