Ziemniaczane paluchy z serem

4.49 (150 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Na przygotowanie tego dania nie potrzeba wielu składników. Wystarczą ziemniaki, które zostały z obiadu, kawałek sera, boczku lub szynki i gotowe. Zamiast sosu można podać czerwony barszczyk.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków
    50 g boczku wędzonego lub szynki
    kilka gałązek pietruszki
    120 g sera żółtego
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka majeranku
    pieprz
    sól
    olej do smażenia

    Do panierowania:
    jajko
    mąka
    bułka tarta

    sos:
    200 g jogurtu naturalnego
    natka pietruszki
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Ziemniaczane paluchy z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Ziemniaki ugotować i pognieść. Dodać boczek pokrojony w kostkę, posiekaną natkę i śmietanę. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
  • Formowanie 2. Nabierać łyżkę masy i formować kulki. Ser pokroić w grube paski . W dłoniach rozklepać kulkę położyć pasek sera i uformować palucha.
  • Panierowanie 3. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażenie 4. Smażyć na złoty kolor. Sos: Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , natką pietruszki, pieprzem i solą do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (198 ocen)

paluchy z gotowanych ziemniaków

To może cię zainteresować