Na przygotowanie tego dania nie potrzeba wielu składników. Wystarczą ziemniaki, które zostały z obiadu, kawałek sera, boczku lub szynki i gotowe. Zamiast sosu można podać czerwony barszczyk.
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
5-6 średnich ziemniaków
50 g boczku wędzonego lub szynki
kilka gałązek pietruszki
120 g sera żółtego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
olej do smażenia
Ziemniaczane paluchy z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować i pognieść. Dodać boczek pokrojony w kostkę, posiekaną natkę i śmietanę. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
2.Nabierać łyżkę masy i formować kulki. Ser pokroić w grube paski . W dłoniach rozklepać kulkę położyć pasek sera i uformować palucha.
3.Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
4.Smażyć na złoty kolor. Sos: Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , natką pietruszki, pieprzem i solą do smaku.
Komentarze