Pałki kurczaka pieczone na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki kurczaka umyć, osuszyć, posypać przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki. Kurki umyć, oczyścić i razem z posiekaną cebulą wrzucić na rozgrzany olej. Chwilę poddusić, aż kurki zmiękną, a cebula się zeszkli.
2.Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i połączyć z cebulą z kurkami. Wywarem z rosołu zalać warzywa na patelni. Przyprawić solą, pieprzem, przecierem, od czasu do czasu mieszać do momentu zagotowania.
3.Na wysmarowane masłem naczynie do zapiekania wysypać ryż i zalać sosem warzywnym z kurkami. Na wierzch położyć pałki kurczaka. Piec pod przykryciem ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, by mięso się ładnie zrumieniło. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego !
Komentarze