Palce wiedźmy na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulkę, przykryć przeźroczystą folią spożywczą i wsadzić do lodówki na min. 30 min. (najlepiej na całą noc).
2.Z ciasta uformować długi wałek, a następnie odkrajać porcje o wadze ok. 25 gram każda (powinno wyjść ok. 20 kawałeczków).
3.Z każdej porcji ciasto uformować wałeczki troszke cieńsze od waszych palców, o długości ok. 10-12 cm. Uformować kształt przypominający palec, ściskając ciasto w odpowiednich miejscach i ponaznaczać delikatnie mięjsca w których się on zgina.
4.Na końcu każdego palca stworzyć paznokieć, wciskając w ciasto migdał.
5.Gotowe "palce" ułożyć w odstępach (ok. 3 cm) na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 20 minuti, do uzyskania odpowiedniego koloru. Gotowe palce wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu napewno zauważycie, że niektóre paznokcie (migdały) nie są przyklejone do palców. Teraz możecie wykorzystać dżem lub czerwony lukie i przytwierdzić je do palca i poczekać aż podeschną. GOTOWE!
Komentarze