Paluchy wiedźmy na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder mieszamy i przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy z jajkiem, solą, aromatem do sypkich składników. Wszystkie składniki siekamy, następnie zagniatamy do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. W razie potrzeby podsypujemy większą ilością mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Partiami formujemy paluchy. Odrywamy po kawałku ciasta, rolujemy wałeczki odrobinę chudsze od naszych palców, bo podczas pieczenia jeszcze urosną. Ciasteczka ściskamy w dwóch miejscach, a na kostkach robimy drobne nacięcia. Migdały obieramy ze skórki i przepoławiamy. Połówkę migdała wciskamy lekko w miejsce gdzie ma być paznokieć. Przed pieczeniem paluchy można schłodzić, aby zachowały swój kształt. Pieczemy w temperaturze 200 °C przez 10 minut. Studzimy na kratce i dekorujemy czerwonym lukrem.
Komentarze