Paluchy wiedźmy na Halloween

0 (0 ocen)

  • 60 min

Paluchy wiedźmy !Upiorne, obleśne i przerażające palce wiedźmy na Halloween. Pyszne, kruche o migdałowym smaku ciasteczka.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 blachy

    masło 220 g
    mąka pszenna niepełne 3 szklanki
    cukier puder 3/4 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    sól 1/2 łyżeczki
    jajko
    aromat migdałowy 1 łyżeczka
    migdały 50 g
    lukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Paluchy wiedźmy na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder mieszamy i przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy z jajkiem, solą, aromatem do sypkich składników. Wszystkie składniki siekamy, następnie zagniatamy do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. W razie potrzeby podsypujemy większą ilością mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Partiami formujemy paluchy. Odrywamy po kawałku ciasta, rolujemy wałeczki odrobinę chudsze od naszych palców, bo podczas pieczenia jeszcze urosną. Ciasteczka ściskamy w dwóch miejscach, a na kostkach robimy drobne nacięcia. Migdały obieramy ze skórki i przepoławiamy. Połówkę migdała wciskamy lekko w miejsce gdzie ma być paznokieć. Przed pieczeniem paluchy można schłodzić, aby zachowały swój kształt. Pieczemy w temperaturze 200 °C przez 10 minut. Studzimy na kratce i dekorujemy czerwonym lukrem.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować