Ciasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na Halloween

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasteczka maślane, jedyne w swoim rodzaju.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej ( 1 i 1/2 szklanki)
    100 g masła
    50 g (1/2 szklanki) tartych migdałów
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    rodzynki lub całe migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z migdałami. Dodajemy posiekane masło, żółtka i śmietanę.
    Szybko zarabiamy ciasto.
    Chłodzimy przez 40 – 60 minut.
    Kulę ciasta dzielimy na 4. Każdą wałkujemy na grubość 1 cm.
    Nożem dzielimy na paluchy – każdy możemy też ponacinać lub zrolować.
    Układamy na papierze do pieczenia.
    Pieczemy 12 minut w 180 stopniach, wkładamy do nagrzanego pieca, studzimy na kratce.

Porady

Z ciasta można formować dowolne kształty. Będą idealne na święta czy urodziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować