Pakora to nic innego jak warzywa smażone w cieście naleśnikowym. Ta orientalna, indyjska przekąska dzięki mieszance przypraw zachwyca smakiem i aromatem. Bardzo szybka w przygotowaniu równie szybko znika z talerzy!
40 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦1 szklanka mąki z ciecierzycy
◦1 łyżka mąki kukurydzianej
◦½ łyżeczki soli
◦½ łyżeczki chili w proszku
◦½ łyżeczki kolendry
◦½ łyżeczki imbiru
◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
◦½ łyżeczki kminku mielonego
◦¼ łyżeczki sody oczyszczonej
◦pieprz
◦¾ szklanki wody
◦olej do smażenia
Dodatkowo:
◦300 g brukselki
◦kilka różyczek kalafiora
◦sos paprykowy
1.Warzywa gotujemy al dente, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Odstawiamy aby przestygły.
W misce mieszamy mąki i przyprawy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe (może być troszeczkę gęstsze). Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone warzywa odsączamy na papierowym ręczniku.
Komentarze