• 40 min

Pakora to nic innego jak warzywa smażone w cieście naleśnikowym. Ta orientalna, indyjska przekąska dzięki mieszance przypraw zachwyca smakiem i aromatem. Bardzo szybka w przygotowaniu równie szybko znika z talerzy!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦1 szklanka mąki z ciecierzycy
    ◦1 łyżka mąki kukurydzianej
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦½ łyżeczki chili w proszku
    ◦½ łyżeczki kolendry
    ◦½ łyżeczki imbiru
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦½ łyżeczki kminku mielonego
    ◦¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    ◦pieprz
    ◦¾ szklanki wody
    ◦olej do smażenia


    Dodatkowo:
    ◦300 g brukselki
    ◦kilka różyczek kalafiora
    ◦sos paprykowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pakora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa gotujemy al dente, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Odstawiamy aby przestygły.

    W misce mieszamy mąki i przyprawy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe (może być troszeczkę gęstsze). Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone warzywa odsączamy na papierowym ręczniku.

    Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować