Pakora z ziemniaków i fasola w curry

0 (0 ocen)

  • 40 min

Postanowiłam zmiksować dwa przepisy - pakorę z ziemniaków (przepis "Kuchnia azjatycka") i fasolę z ziemniakami w curry ("The Vegetarian Curry Bible") - oczywiście nie musicie tak kombinować:) Wystarczy ziemniaki podsmażyć na oliwie lub upiec je w piekarniku.

  • 40 min

Składniki:

  • Pakora z ziemniaków:
    60 g maki graham lub z ciecierzycy
    1/2 kg ziemniaków
    Łyżka mielonego ryżu (nie dałam, ale można go zastąpić semoliną)
    1/4 szklanki wody
    Przyprawy (szczypta soli, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, chilli)
    Olej roślinny do głębokiego smażenia

    Ziemniaki i fasola w curry:
    15 dag suchej fasoli Jaś
    Kilka ziemniaków (pakora z ziemniaków)
    Łyżka sezamu
    Mała cebula
    Przyprawy (curry, pieprz, sól)
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Pakora z ziemniaków i fasola w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pakora z ziemniaków:

    W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę i wyrabiamy gęste ciasto. Następnie dokładnie zanurzamy w nim obrane i pokrojone w talarki ziemniaki. Smażymy je w woku ok. 6-8 min (ważne aby olej był mocno rozgrzany - kropla ciasta powinna skwierczeć), aż pakora będzie złotobrązowa i przekładamy na papierowy ręcznik.
  • 2. Ziemniaki i fasola w curry:

    Fasolę moczymy całą noc, rano zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulą oraz fasolę, doprawiamy do smaku curry i pieprzem. Łączymy z pakorą z ziemniaków. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Porady

Spróbujcie zrobić pakorę, możecie w cieście smażyć również inne warzywa (np. kalafior, brokuł, brukselka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować