PAKORA Z SAŁATY LODOWEJ Z KURCZAKIEM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gdy raz się je pozna to danie, można improwizować i przygotowywać je na wiele sposobów. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że to idealna potrawa na czyszczenie lodówki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
    1/3 główki sałaty lodowej
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka startego imbiru
    2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
    świeża kolendra
    0,5 łyżeczki mielonego kuminu
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta mielonych goździków
    szczypta mielonego kardamonu
    szczypta curry
    sól do smaku
    mąka z ciecierzycy
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pakora z sałaty lodowej z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka kroję w cienkie paseczki, przekładam do zamykanego pojemnika. Doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, kuminem i pozostałymi przyprawami, dodaję łyżkę oleju, orzeszki (podzielone na połówki) i trochę posiekanej kolendry. Mieszam i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Sałatę lodową siekam w paski, marchew tnę na wiórki obieraczką do warzyw, cebulę siekam w piórka. Warzywa przekładam do miski, lekko oprószam sola, po czym duszą dłonią by zmiękły i puściły sok. Dodaję przyprawionego kurczaka, mieszam dokładnie. Dosypuję na początek 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy, mieszam dłonią. Porcje ciasta sklejam w niewielkie kulki (jeśli się nie da , dodaję jeszcze trochę mąki) i smażę je na rozgrzanym oleju ok. 5 minut (olej nadaje się do kilkukrotnego smażenia, bo mąka z ciecierzycy się nie przypala). Gotowe przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję np. z sosem słodko-kwaśnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować