Gdy raz się je pozna to danie, można improwizować i przygotowywać je na wiele sposobów. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że to idealna potrawa na czyszczenie lodówki :)
Pakora z sałaty lodowej z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka kroję w cienkie paseczki, przekładam do zamykanego pojemnika. Doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, kuminem i pozostałymi przyprawami, dodaję łyżkę oleju, orzeszki (podzielone na połówki) i trochę posiekanej kolendry. Mieszam i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Sałatę lodową siekam w paski, marchew tnę na wiórki obieraczką do warzyw, cebulę siekam w piórka. Warzywa przekładam do miski, lekko oprószam sola, po czym duszą dłonią by zmiękły i puściły sok. Dodaję przyprawionego kurczaka, mieszam dokładnie. Dosypuję na początek 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy, mieszam dłonią. Porcje ciasta sklejam w niewielkie kulki (jeśli się nie da , dodaję jeszcze trochę mąki) i smażę je na rozgrzanym oleju ok. 5 minut (olej nadaje się do kilkukrotnego smażenia, bo mąka z ciecierzycy się nie przypala). Gotowe przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję np. z sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze