Pączusie ptysiowe na soku owocowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i bardzo smaczne ,idealne na tłusty czwartek

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    2 duże szklanki mąki
    2 szklanki wody
    Pół szklanki cukru
    Pół szklanki soku owocowego ( najlepiej o intensywnym smaku, u mnie jeżyna)
    Kostka masła
    4 jajka
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Pączusie ptysiowe na soku owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie :
    Wode zagotowujemy z cukrem, sokiem i masłem. Do wrzątku wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając zaparzamy. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku i mieszamy tak długo aż ciasto będzie trzymać się łyżki. Ręce smarujemy tłuszczem i formujemy pączusie, smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy dobrze w cukrze pudrze.

Porady

Do smaku, do ciasta możemy dodać rodzynki lub kawałki posiekanej czekolady bądź skórki pomarańczowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować