Pączki nie muszą być zawsze słodkie. Mam propozycję dla tych, którzy nie lubią słodkości, a chcieli by obchodzić tłusty czwartek razem z innymi. Pączki z nadzieniem ricottowym. Polecam
60 min
Składniki:
2 łyżeczki suszonych drożdży
125 ml letniego mleka
2 łyżki cukru
50 g roztopionego masła
340 g mąki + trochę odstawić do posypania blatu
2 jaja
olej do smażenia
cukier puder
Do wypełnienia: 250 g ricotty
1 płaska łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
80 g cukru
80 g rodzynek spłukanych ciepłą wodą
Pączki z nadzieniem ricottowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na nadzienie, wymieszać w misce, przykryć i odstawić do lodówki.
2.Drożdże, 1,5 łyżki letniej wody, mleko i łyżkę cukru włożyć do miski i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut w celu utworzenia się bańki na powierzchni. Dodać masło, mąkę, jajka i pozostały cukier. Zagnieść lepkie ciasto, a następnie przenieść je na posypany mąką blat i zagnieść na gładkie ciasto. Umieścić w misce lekko wysmarowanej olejem, przykryć wilgotną ściereczką i przechowywać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości- przez około 45 minut.
3.Zagnieść ciasto przez 5 minut, aby było gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na pół i rozwałkować placek o grubości 2 centymetrów.Odcisnąć kółka o średnicy nieco większej niż 6 cm - obok siebie. Na połowie kół umieścić łyżeczką nadzienie. Pozostałe koła dokroić. Umieścić nadzienie, a następnie wyciąć kółka wyciąć szklanką o średnicy 6 cm Wygładzić krawędzie i mocno przytwierdzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na niej pączki, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut.
4.Olej podgrzać do temperatury 170 ° C. Smażyć pączki partiami, 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Następnie odstawić na papier. Ostudzić lekko i posypać mocno cukrem pudrem."
Komentarze