Pączki, faworki i inne słodkości. Teraz można je jeść bez ograniczeń, ale czy wiecie jak robią pączki w innych krajach? Koniecznie spróbujcie czeskie pączki.
60 min
Składniki:
500 g mąki
szczypta soli
starta skórka z 1 cytryny (ekologicznej)
20 g świeżych drożdży (pół kostki)
50 g cukru
375 ml mleka
1 żółtko
40 g roztopionego masła + do posmarowanie blachy
120 g oleju do smażenia (smalcu lub masła klarowanego)
150 g powideł lub dżemu
30 g twardego twarogu
125 ml kwaśnej śmietany
Czeskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce rozetrzeć pokruszone drożdże z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną mleka i odstawić niech drożdże zaczną pracować.
2.Przesianą mąkę wymieszać z solą, pozostałym cukrem i skórką cytrynową.
3.Dodać powstały zaczyn, ciepłe mleko z rozmąconym żółtkiem i roztopione masło.
4.Wyrobić drewnianą łyżką lub za pomocą robota kuchennego elastyczne, nieklejące ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godz. aż ciasto podwoi swoją objętość.
5.Z ciasta wykrawać łyżką kawałki jednakowej wielkości i robić z nich okrągłe pączki.
6.Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce zachowując odstępy i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 -20 minut, aż pączki wyrosną jeszcze o ok. 1/3.
7.Dłonią spłaszczyć pączki na blasze i wstawić piekarnika do nagrzanego do 250 C.
8.Suszyć 2 minuty do uzyskania jasnego złotego koloru, a następnie smażyć w głębokim oleju, po obu stronach aż pączki nabiorą złotego koloru.
9.Trwa to ok. kolejne dwie minuty.
10.Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
11.Podawać posmarowane powidłami, ze śmietaną i startym twarogiem.
Komentarze