Połączenie mięty i czekolady jest fantastyczne. Polecam każdemu.Przepis pochodzi ze strony www.apetytonline.pl
10 min
Składniki:
80 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości (najlepiej 70% masy kakao)
100 ml śmietany kremówki
100 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
garść jagód do dekoracji
sok z połowy cytryny
2 garści liści mięty
Mus czekoladowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wymieszać śmietanę. W misce, przetrzeć mascarpone z cukrem. Otrzymany krem połączyć z rozpuszczoną czekoladą, miętą i bitą śmietaną.
2.Utrzeć w moździerzu liście mięty z cukrem i sokiem z cytryny.
3.Krem przełożyć do 4 małych filiżanek lub kubków i wstawić do lodówki. Przed podaniem przybrać jagodami i miętą.
Komentarze