Mus czekoladowy z miętą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Połączenie mięty i czekolady jest fantastyczne. Polecam każdemu.Przepis pochodzi ze strony www.apetytonline.pl

  • 10 min

Składniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości (najlepiej 70% masy kakao)
    100 ml śmietany kremówki
    100 g mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    garść jagód do dekoracji
    sok z połowy cytryny
    2 garści liści mięty

Mus czekoladowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wymieszać śmietanę. W misce, przetrzeć mascarpone z cukrem. Otrzymany krem połączyć z rozpuszczoną czekoladą, miętą i bitą śmietaną.
  • 2. Utrzeć w moździerzu liście mięty z cukrem i sokiem z cytryny.
  • 3. Krem przełożyć do 4 małych filiżanek lub kubków i wstawić do lodówki. Przed podaniem przybrać jagodami i miętą.

Komentarze

Podobne przepisy