Pączki z nadzieniem kajmakowym

  • wyświetlono: 991 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne mięciutkie i puszyste pączki z nadzieniem kajmakowym.

smak i uczucie
  • 180min

Składniki

1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
7 żółtek
60 g świeżych drożdży
100 g cukru
7 łyżek oleju
2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki soli

smalec lub olej do smażenia
1 puszka kajmaku lub marmolada
cukier puder do posypania lub lukier

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki z nadzieniem kajmakowym

  • 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
    Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

    Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus.
    Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki.
    Wlać wyrośnięte drożdże i olej.
    Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo.
    Ciasto powinno odklejać się od rąk.
    Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
    Powinno podwoić swoją objętość.
    U mnie trwało to 1,5 godziny.
    Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go.
    Są dwa sposoby formowania pączków.
    Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki.
    Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną.
    Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia.
    Trwa to około 20 minut.
    W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C.
    Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej.
    Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć.
    Osączyć na ręczniku papierowym.
    Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą.
    Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Porady

Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt
szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieTłusty CzwartekPączkitłusty_czwartek

Komentarze

Podobne przepisy

Migdałowe pączki z serem

Dodane przez: bienpyt

Migdałowe pączki z nadzieniem serowym

Smak pączków z nadzieniem serowym...

Pierożki drożdżowe

Dodane przez: viola88

Pączki z nadzieniem jabłkowym

Pączki z nadzieniem jabłkowym to...

Pączki z nadzieniem z róży

Dodane przez: joanna30

Pączki z nadzieniem z róży

Ktoś kiedyś powiedział, że prawdziwy...

czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym

Dodane przez: cookyourself

czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym

"pączki" te nie są takimi normalnymi...

Pączki

Dodane przez: czarrna

Pączki z nadzieniem orzechowym

Bardzo smaczny eksperyment

Pączki

Dodane przez: Anitka0804

Pączki z nadzieniem

Są lekkie, mięciutkie to zasługa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE