Pączki z nadzieniem kajmakowym

4.5 (163 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne mięciutkie i puszyste pączki z nadzieniem kajmakowym.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    500 ml mleka
    7 żółtek
    60 g świeżych drożdży
    100 g cukru
    7 łyżek oleju
    2 łyżki spirytusu
    1/2 łyżeczki soli

    smalec lub olej do smażenia
    1 puszka kajmaku lub marmolada
    cukier puder do posypania lub lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z nadzieniem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
    Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

    Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus.
    Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki.
    Wlać wyrośnięte drożdże i olej.
    Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo.
    Ciasto powinno odklejać się od rąk.
    Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
    Powinno podwoić swoją objętość.
    U mnie trwało to 1,5 godziny.
    Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go.
    Są dwa sposoby formowania pączków.
    Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki.
    Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną.
    Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia.
    Trwa to około 20 minut.
    W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C.
    Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej.
    Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć.
    Osączyć na ręczniku papierowym.
    Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą.
    Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Porady

Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować