Pączki z budyniem o smaku białej i ciemnej czekolady

5 (147 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Puszyste domowe pączki z kremowym budyniem o smaku białej i ciemnej czekolady.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 405
    5-6 żółtek
    250 ml mleka
    2 łyżki cukru
    50 g świeżych drożdży
    duża szczypta soli
    kieliszek spirytusu
    łyżeczka pasty waniliowej
    szczypta szafranu
    Do smażenia olej kokosowy 4 słoiki po 500 ml

    cukier puder trzcinowy
    po 500 ml budyniu o smaku białej i ciemnej czekolady, użyłam domowego, ale jak wolicie można pójść na łatwiznę, ale proponuję i tak dodać do gorącego budyniu kilka kostek czekolady
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki z budyniem o smaku białej i ciemnej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szafran namaczamy w spirytusie.
    Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników. Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy je ręką, formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, wykładamy na stolnicę, przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany olej kokosowy, w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu. Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony.
    Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha).
    Usmażone pączki wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
    Do jednego worka cukierniczego przekładamy budyń z białej czekolady, a do drugiego z ciemnej. Pączki nadziewamy pół na pół budyniem z ciemnej i białej czekolady. Pączki można polukrować, oblać czekoladą albo lukrem, lub tak jak ja po prostu je oprószyć cukrem pudrem trzcinowym.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Pączki można nadziać ulubionym nadzieniem. Przepis na domowy budyń: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-budyn-czekoladowy-z-piankami-i-liofilizowanymi-owocami https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-budyn-malinowy-z-biala-czekolada

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować