Tort na bazie czekolady ciemnej, mlecznej i białej.

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Lekki, bardzo smaczny i urzekający deser czekoladowy.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    55 g ciemnej czekolady
    15 g masła
    20 ml mleka
    2 jajka
    90 g cukru
    55 g mąki
    10 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na ciemny mus:
    2 żółtka
    20 g cukru
    150 ml mleka
    100 g ciemnej czekolady
    200 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    na jasny mus:
    2 żółtka
    10 g cukru
    150 ml mleka
    100 g mlecznej czekolady
    200 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    na biały mus:
    2 żółtka
    150 ml mleka
    100 g białej czekolady
    200 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    na polewę:
    100 ml śmietany 30%
    90 g ciemnej czekolady
    20 g białej czekolady
    3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pianka

Tort na bazie czekolady ciemnej, mlecznej i białej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto – mleko, masło i pokruszoną czekoladę stale mieszając ogrzewać do rozpuszczenia składników, następnie odstawić do wystudzenia. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, pod koniec ubijania dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i masę czekoladową, całość zmiksować, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w tortownicy Ø 20 cm, 25 min, 180°C i odstawić do wystudzenia.
    2. Boki tortownicy Ø 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dno wyłożyć biszkopt.
    3. Ciemny mus – Mleko, żółtka, cukier i pokruszoną czekoladę ogrzewać do rozpuszczenia składników, żelatynę namoczyć w 50 ml ciepłego mleka i dodać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić. Do ubitej śmietany dodawać wystudzoną masę czekoladową stale miksując. Wylać ciemny mus na ciemny biszkopt i odstawić do lodówki na 20 min.
    4. Jasny mus – wykonać tak samo jak powyżej, wylać go na ciemny mus i odstawić do lodówki na 20 min. Biały mus – wykonać analogicznie, wylać na jasny mus i do lodówki na 20 min.
    5. Polewa – żelatynę namoczyć w 50 ml gorącej wody. Śmietanę, ciemną i białą czekoladę zagrzać do rozpuszczenia składników, dodać rozmoczoną żelatynę, wymieszać, przestudzić i rozlać na wierzchu tortu.
    6. Całość odstawić do lodówki, co najmniej na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować