Lekki, bardzo smaczny i urzekający deser czekoladowy.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
na ciasto:
55 g ciemnej czekolady
15 g masła
20 ml mleka
2 jajka
90 g cukru
55 g mąki
10 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciemny mus:
2 żółtka
20 g cukru
150 ml mleka
100 g ciemnej czekolady
200 ml śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny
na jasny mus:
2 żółtka
10 g cukru
150 ml mleka
100 g mlecznej czekolady
200 ml śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny
na biały mus:
2 żółtka
150 ml mleka
100 g białej czekolady
200 ml śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny
na polewę:
100 ml śmietany 30%
90 g ciemnej czekolady
20 g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
Tort na bazie czekolady ciemnej, mlecznej i białej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto – mleko, masło i pokruszoną czekoladę stale mieszając ogrzewać do rozpuszczenia składników, następnie odstawić do wystudzenia. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, pod koniec ubijania dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i masę czekoladową, całość zmiksować, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w tortownicy Ø 20 cm, 25 min, 180°C i odstawić do wystudzenia.
2. Boki tortownicy Ø 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dno wyłożyć biszkopt.
3. Ciemny mus – Mleko, żółtka, cukier i pokruszoną czekoladę ogrzewać do rozpuszczenia składników, żelatynę namoczyć w 50 ml ciepłego mleka i dodać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić. Do ubitej śmietany dodawać wystudzoną masę czekoladową stale miksując. Wylać ciemny mus na ciemny biszkopt i odstawić do lodówki na 20 min.
4. Jasny mus – wykonać tak samo jak powyżej, wylać go na ciemny mus i odstawić do lodówki na 20 min. Biały mus – wykonać analogicznie, wylać na jasny mus i do lodówki na 20 min.
5. Polewa – żelatynę namoczyć w 50 ml gorącej wody. Śmietanę, ciemną i białą czekoladę zagrzać do rozpuszczenia składników, dodać rozmoczoną żelatynę, wymieszać, przestudzić i rozlać na wierzchu tortu.
6. Całość odstawić do lodówki, co najmniej na godzinę.
Komentarze