sernik o smaku białej, mlecznej, gorzkiej czekolady

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik nie jest łatwy do wykonania (mówię tu o trzech warstwach), ale jest niesamowicie pyszny i mimo wszystko efektowny. Nie od razu Rzym zbudowali!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - herbatniki: 200 gramów
    - kakao - płaska łyżka: 2 łyżki
    - masło: 100 gramów
    - czekolada mleczna: 1 sztuka
    - czekolada gorzka: 1 sztuka
    - czekolada biała: 1 sztuka
    - śmietana 36%: 200 mililitrów
    - smietana 22%: 200 mililitrów
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - ser z wiaderka: 1 kilogram
    - cukier: 150 gramów
    - ekstrakt waniliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik o smaku białej, mlecznej, gorzkiej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Najpierw herbatniki gnieciemy na drobne kawałeczki (wałkiem w reklamówce), mieszamy z kakao, a następnie zagniatamy z miękkim masłem i wykładamy dno tortownicy o średnicy 21-23 cm.


    Pieczemy spód w temperaturze 180 stopni.


    Teraz ser miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną do gładkiej masy. Cały czas miksujemy i wbijamy kolejno 4 jajka, następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy jeszcze, ale krótko do uzyskania gładkiej masy.


    Masę serową dzielimy na 3 części. Po około 500 gram każda.

    I rozpuszczamy każdą czekoladę w kąpieli wodnej. Do białej dodajemy łyżkę śmietanki, miksujemy, dodajemy do masy serowej i znów miksujemy do połączenia składników.
    Tak samo postępujemy z mleczną i gorzką, z tym, że do gorzkiej dodajemy dwie łyżki śmietanki.


    Na upieczony spód wlewamy wpierw masę białą, na nią delikatnie mleczną i na końcu gorzką. Nie jest to zadanie łatwe, ale wierzę, że się wam uda zachwać urocze paseczki :)

    Pieczemy około 2 h. Pierwsze 15 min. w 180 stopniach, pozostały czas w 160 stopniach. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, dobrze też po skończeniu pieczenia zostawić sernik jeszcze w nagrzanym piecu przy uchylonych drzwiczkach.
    Gdy sernik będzie już zimny wkladamy do lodówki na 4-6 h. Dopiero po upływie tego czasu, możemy ciasto kroić, bez jakichkolwiek strat :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować