Cupcakes o smaku białej czekolady i malinową czapeczką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne na walentynki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 75 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - zmielone orzechy włoskie: 175 gramów
    - białek: 5 sztuk
    - cukier: 175 gramów
    - biała czekolada: 100 gramów
    MASA:
    - krem kanapkowy o smaku truskawkowym: 1 sztuka
    BEZOWA CZAPECZKA:
    - białko: 1 sztuka
    - ocet: 1 łyżeczka
    - cukier: 50 gramów
    - budyń malinowy: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cupcakes o smaku białej czekolady i malinową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem. Dodałam orzechy i czekoladę startą na grubych oczkach. Połączyłam razem wszystkie suche składniki. Białka ubiłam na sztywno dodając stopniowo cukier. Teraz do piany trzeba dodawać suche składniki, po kolei, delikatnie mieszając, by nie zniszczyć piany. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy okolo 15-20 min, aż będą złoto-brązowe.

    Beza: Ubijamy na sztywno białko i w międzyczasie dodajemy resztę składników. Wyciskamy ze szprycy okrągłe bezy o średnicy babeczki na blachę wyłożoną papierem. Odstawiamy na godzinę do 'odstania', następnie suszymy w piekarniku przez kolejną godzinę, w 80 stopniach. Warto zrobić je dzień wcześniej, bądź przed muffinkami, aby w międzyczasie odpoczęły i od razu po babeczkach wrzucić je do pieca.

    Cupcakes muszą mieć kremową czapeczkę! :) Wyciskamy ze szprycy bądź rękawa masę i przykrywamy bezową czapeczką. Można dowolnie udekorować. Posypka, wiórki, groszki etc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować