Dziś nie mogłam spać i wstałam wcześnie rano, zarobiłam ciasto i nasmażyłam pączków z moją ulubioną konfiturą wiśniową z dużymi kawałkami owoców. Rodzinka nim wstała miała na drugie śniadanie do kawki przepyszne pączki już co nie wiele zostało, pączki rozpływają się w ustach.
(średnia 4.7 z 10 głosów)
Porady
Z podanej porcji otrzymałam 19 dużych pączków z konfiturą. Pączki można nadziewać dowolnym nadzieniem.
To najlepsze pączki jakie do tej pory smażyłam, mięciutkie puszyste z nutellą po brzegi. Nawet następnego dnia smakują tak samo jak świeżo upieczone, tylko zazwyczaj już nie wiele zostaje. Pączki są tak dobre że już je smażyłam 3 razy. Polecam serdecznie, pączki można nadziewać wiśniami, masą krówkową, marmoladą na co macie tylko ochotę.
Wczoraj zachciało mi się pączków ale takich na jeden kęs no i zaszalałam w swojej kuchni, pączusie wyszły rewelacyjne, myślałam że będą jak znalazł na następny dzień do kawuni a po pączkach śladu znaku. Polecam nie tylko na tłusty czwartek.
Jakiś czas temu dostałam od znajomej przepis na pączki lekkie jak puch i zrobiłam, faktycznie nie spodziewałam się że z nadzieniem i po usmażeniu będą tak wyjątkowo puszyste i lekkie. Od siebie zrobiłam dodatkowo polewę z masła orzechowego i kajmaku.
Takie chałki najlepiej smakują z prawdziwym masełkiem i szklanką ciepłego mleka bądź jogurtu. Chałki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, puchate z chrupiącą kruszonką. Polecam serdecznie bo znikają jeszcze ciepłe. Ja zrobiłam 3 mniejsze ale możesz zapleść jedną lub 2 duże.
Serniczek upiekłam na 60 urodziny mojej mamy, oprócz innych ciast ten miał największe branie na stole, pachnący sernik cytrynowy świetnie komponował się z ciastem waniliowo czekoladowym. Według mojej rodziny stał się ulubionym sernikiem, ponownie zrobię go na święta, moje siostry od razu wzięły na niego przepis.
Chyba nie ma takiej osoby co by nie lubiła jabłecznika czy szarlotki, ja upiekłam ciasto w niedzielę dla rodziny i wszyscy się nią zajadali, z całej blaszki został tylko kawałeczek. Rodzinka zadowolona siostry wzięły przepis bo koniecznie musiały ją upiec. Ja swoją podałam z bitą śmietaną, było pysznie.
Komentarze