Pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Na Tłusty Czwartek... Na Karnawał... Na Co Dzień...

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki:

    5 szklanek mąki
    5 dag drożdży
    szklanka mleka
    torebka cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru
    6 jajek
    15 dag masła

    Dodatkowo:

    konfitura do nadziewania pączków
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy.
    Jedną szklankę mąki wsypujemy do miski, wkruszamy drożdże, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 - 20 minut.
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki, roztopione i schłodzone masło, cukier, cukier waniliowy i jajka i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.
    Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 cm, szklanką wycinamy krążki, które odkładamy na 20 minut pod ściereczkę.
  • 4. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju partiami z dwóch stron.
    Po wyłowieniu szprycujemy je konfiturą a gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Można przed smażenie nałożyć konfiturę i skleić pączka, jednak ja tego nie robię z racji tego, że to może powodować rozklejanie w trakcie smażenia. Wydaje mi się, że prostszą metodą jest zaopatrzenie się w szpryckę z długą końcówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować