Biszkopt rzucany z truskawkami i kremem budyniowym

  • wyświetlono: 1447 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To ciasto robiłam zimą, później powtarzałam go kilka razy ale jakoś nie po drodze mi było je opublikować. Ciągle jakiś przepis był ważniejszy i ciekawszy. A zwykły biszkopt... prosty i taki oczywisty...Ale to co proste jest najlepsze.

Składniki

Składniki na biszkopt:

6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

600 ml mleka
2 budynie śmietankowe
4 - 5 łyżek cukru
1 kostka do pieczenia Kasia (wyciągnięta wcześniej z lodówki)

Dodatkowo:

2 galaretki (ja użyłam pomarańczowych - takie akurat miałam w tym momencie)
truskawki (dowolna ilość, w zależności od upodobań)

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt rzucany z truskawkami i kremem budyniowym

  • 1. Na początku rozpuszczamy galaretki w niecałym litrze gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
    Teraz proponuję przygotować budyń. Z mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy do niej budynie i cukier, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy. Gdy zacznie wrzeć pomału dolewamy do niego rozpuszczony proszek, mieszamy, żeby nie powstały nam grudki. Odstawiamy do ostudzenia.
    Gdy galaretkę i budyń mamy już przygotowane i stygną, możemy zacząć przygotowywać biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier i dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko. Dodajemy do jajek i mieszamy delikatnie łyżką.
    Dno formy do pieczenia (ja użyłam 26 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy ani nie wysypujemy. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
    Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i ze sporej wysokości (tak powyżej naszych kolan) upuszczamy je na podłogę.
    Następnie biszkopt odkładamy do wystudzenia (nie wyciągamy go z blaszki!).
  • 3. W tym momencie przychodzi moment, w którym powinniśmy umyć truskawki, wyszypułkować je i ewentualnie pokroić (jeśli są bardzo duże).
    Kasię miksujemy na białą masę, stopniowo po łyżce dodajemy budyń.
  • 4. Gdy biszkopt jest już zimny należy obkroić boki i wyciągnąć go delikatnie z blaszki. Następnie ostrym i długim nożem kroimy go na dwa równe spody.
    Na jednym wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim spodem.
    Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką (żeby było nam prościej i galaretka nam nie spływała, możemy ciasto po przełożeniu kremem włożyć ponownie do blaszki).

Porady

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylatruskawki_przepis

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami i ananasem

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami...

Delikatny biszkopt z nutą egzotycznych...

kruche babeczki

Dodane przez: agarybak76

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Smaczne, nie za słodkie babeczki,...

image-17bq4tn

Dodane przez: kuchcik89

Biszkopt z truskawkami, kremem i galaretką

Ciasto jest pyszne, lekkie, a dzięki...

Biszkopt rzucany

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Biszkopt rzucany

Niezawodny, prosty, bardzo puszysty...

biszkopt z kremem, truskawkami, orzechami

Dodane przez: 1gosiam

BISZKOPT z kremem, truskawkami i orzechami

Ciasto na każdą okazję. Odpowiednie...

image-29lafdp

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Piegusek z kremem serowo-budyniowym i truskawkami/...

Jeśli lubicie mak, krem budyniowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE