• 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takich pączków jeszcze nie jedliście, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem z wiśniowym. Szybki sposób i bardzo prosty a co najważniejsze bez oleju i stania przy patelni.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    • 50 g drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka mąki
    • 100 ml mleka
    Składniki na ciasto:
    • 50 g cukru
    • 60 ml mleka
    • 4 żółtka
    • 70 g masła
    • 400 g mąki pszennej
    Składniki dodatkowe:
    • 200 g dżemu wiśniowego
    • Cukier puder do posypki
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pączki pieczone

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Meko lekko podgrzewam i wszystkie składnik na rozczyn łączę ze sobą, mieszając żeby nie powstały grudki i odstawiam do wyrośnięcia.
    Mąkę, sól wsypuje do większej miski, wbijam żółtka, wlewam rozpuszczone z cukrem, ostudzone masło, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • dżem 2. Następnie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje ciasto grubości 1, 5 cm. Wycinam kółka i na środku umieszczam po łyżeczce dżemu
    Zwijam ciasto do góry, zlepiam brzegi tak żeby powstały nam okrągłe kule.
  • pączki 3. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
  • pączki 4. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować