Pączki

4.25 (4 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takich pączków jeszcze nie jedliście, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych. Szybki sposób i bardzo prosty, idealne na tłusty czwartek.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    • 50 g drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka mąki
    • 100 ml mleka
    Składniki na ciasto:
    • 70 g cukru
    • 100 ml mleka
    • 4 żółtka
    • 80 g masła
    • 500 g mąki pszennej
    • Szczypta soli
    • 2 łyżki spirytusu
    Składniki dodatkowe:
    • 200 g powideł śliwkowych
    • Cukier puder do posypki
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Meko lekko podgrzewam i wszystkie składnik na rozczyn łączę ze sobą, mieszając żeby nie powstały grudki i odstawiam do wyrośnięcia.
    Mąkę, sól wsypuje do większej miski, wbijam żółtka, wlewam rozpuszczone z cukrem, ostudzone masło, pozostałe mleko, spirytus i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • ciasto 2. Następnie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje ciasto grubości 1, 5 cm. Wycinam kółka i na środku umieszczam po łyżeczce powideł.
  • pączki 3. Zwijam ciasto do góry, zlepiam brzegi tak żeby powstały nam okrągłe kule.
  • pączki 4. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • paczki 5. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować