Owsiana krajanka z żurawinową galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Deser z pieczonej, migdałowej owsianki i galaretki z suszonej żurawiny. Można go jeść bez większych wyrzutów, bo nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów i cukru. Świetny deser lub lekka przekąska, która udowadnia, że bakalie mają moc smaku i zdrowia :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • PIECZONA OWSIANKA:

    125 g serka ricotta
    1 małe jajko
    2 łyżki płynnego miodu prawdziwego
    1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
    100 g płatków migdałowych
    1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

    GALARETKA Z ŻURAWINY:

    100 g żurawiny suszonej
    1 szklanka wody
    4 listki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Owsianka Przekąski

Owsiana krajanka z żurawinową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ricotta rozetrzeć trzepaczką razem z jajkiem i miodem. Płatki migdałowe zmielić i wsypać razem z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi do mokrych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 11 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę na dno i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 15 min. Wystudzić.
  • 2. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, aż zmiękną.
    Żurawinę zalać wrzątkiem w garnuszku i odstawić na 20 min. Kiedy napęcznieje, wszystko zmiksować dokładnie blenderem. Wstawić na mały ogień i dobrze podgrzać. Do gorącej żurawiny dodać odciśniętą z wody żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i tężącą wylać na upieczoną owsiankę. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyjąć z formy i pokroić na kwadraty. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować