Kostka owsiana

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny i lekko chrupki wypiek, a'la popularne ciasto flapjack. Idealny na zdrowe śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub deser.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g masła
    125 g jasnego miodu
    300 g płatków owsianych
    100 g bakalii (orzechy, żurawina, itp.)
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka owsiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem w rondelku. Dodajemy kakao. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Bakalie drobno siekamy. Płatki owsiane umieszczamy w misce i zalewamy przygotowanym płynem, dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x20 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy owsianą masę. Dociskamy na płasko. Pieczemy przez około 15 minut, do zarumienienia z wierzchu. Wyjmujemy i lekko nacinamy kawałki. Odstawiamy i czekamy aż masa zastygnie. Podajemy z ulubionymi owocami, jogurtem, itp. Smacznego!

Porady

Płatki owiane możesz zastąpić gotową mieszanką z bakaliami, zwróć uwagę na jej skład.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować