Miodownik z kremem budyniowym i galaretką żurawinową

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja propozycja świątecznego ciasta :) Pyszne, kruche placki przełożone kremem budyniowo-maślanym i konfiturą żurawinową. Wierzch pokryty masą kajmakową z orzechami włoskimi sprawia, że ciasto jest słodkie i dzięki żurawinie lekko kwaskowe. Idealne na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    120 g masła
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    masa budyniowo-maślana: 2 budynie waniliowe z cukrem
    kilka kropel aromatu waniliowego
    3 szklanki mleka
    200g masła

    galaretka żurawinowa: 250 g konfitury żurawinowej
    1 galaretka o smaku żurawinowym

    ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej
    200 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Miodownik

Miodownik z kremem budyniowym i galaretką żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekane masło, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 2. Galaretka żurawinowa: konfiturę wyłożyć ze słoika na patelnię i chwilę podprażyć. Następnie dodać galaretkę dokładnie wymieszaną w szklance gorącej wody. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • Miodownik z kremem budyniowym i galaretką żurawinową 4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to krem budyniowo-maślany. Na wierzchu rozprowadzić lekko stężałą galaretkę żurawinową, przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować masę kajmakową. Posypać pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować