Owocowe tartaletki z kremem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Kruche ciasto i delikatny krem połączony z soczystym smakiem owoców. Pole do popisu dla lubiących bawić się w dekorowanie.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO-KRUCHE:
    - mąka krupczatka: 200 gramów
    - masło: 90 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda: 3 łyżki
    - cukier brązowy: 3 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    KREM:
    - żółtka: 5 sztuk
    - mleko: 450 mililitrów
    - cukier: 70 gramów
    - mąka kukurydziana: 45 gramów
    - rum: 3 łyżeczki
    - aromat waniliowe: 1 łyżeczka
    DODATKI:
    - czekolada gorzka: 30 gramów
    - czekolada mleczna: 40 gramów
    - kiwi: 1 sztuka
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - galaretka-dowolny smak i kolor: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Owocowe tartaletki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę posiekać z masłem na kruszonkę , dodać cukier i sól. jajko roztrzepać z solą i wodą, dodać do mąki i ugnieść ciasto . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Zmrożone ciasto podzielić na 6 równych częśći, rozwałkować i wyłożyć do lekko natłuszczonych tartaletek . ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego na 180st. piekarnika na ok 15-20min.
  • 2. Krem: Żółtka ubij z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę. Mleko zagotuj i wlej do ubitej masy ciągle mieszając, dodaj aromat i rum. Masę przelej do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje.(ok25min) Odstaw do wystudzenia.
    Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu.
  • 3. gotowe babeczki napełnij ostygłym kremem. pokrojone owoce ułóż na kremie, zalej wierzch zastygającą galaretką. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i polej nimi wierzch tartaletek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować