Owocowe tartaletki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę posiekać z masłem na kruszonkę , dodać cukier i sól. jajko roztrzepać z solą i wodą, dodać do mąki i ugnieść ciasto . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Zmrożone ciasto podzielić na 6 równych częśći, rozwałkować i wyłożyć do lekko natłuszczonych tartaletek . ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego na 180st. piekarnika na ok 15-20min.
2.Krem: Żółtka ubij z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę. Mleko zagotuj i wlej do ubitej masy ciągle mieszając, dodaj aromat i rum. Masę przelej do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje.(ok25min) Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu.
3.gotowe babeczki napełnij ostygłym kremem. pokrojone owoce ułóż na kremie, zalej wierzch zastygającą galaretką. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i polej nimi wierzch tartaletek.
Komentarze