Owoce w żelu

4.5 (193 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam owoce w żelu, dodaje je do naleśników, gofrów i deserów.
Idealne w słoiki na zimę.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • truskawki - 500 g
    sok z cytryny - 2 łyżki
    cukier - 6 łyżek
    żelatyna - 2 łyżeczki
    mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
    woda zimna do mąki - 2 łyżki
    woda zimna do żelatyny - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Owoce w żelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, osączyć na sicie, pozbawić szypułek.
    Następnie przełożyć truskawki do rondla, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, postawić rondel na ogniu i tylko lekko podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i puszczenia soku.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do truskawek, dodać sok z cytryny, mieszając doprowadzić do zagotowania.
  • 3. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
    Zdjąć z ognia rondel z owocami, dodać napęczniałą żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  • 4. Do wyparzonych słoiczków, nakładać owoce w żelu, zakręcić, odstawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować