Wiśnie w żelu

4.45 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Soczyste wiśnie zamknięte w słoiku najbardziej cieszą zimową porą. Używam do deserów, tortów i ciast, również są doskonałe na śniadanko do bułeczki.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 kg wiśni wydrylowanych
    • 1 szklanka cukru
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.45 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dodatki

Wiśnie w żelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wiśnie zasypać cukrem, dodać 2 szklanki wody i zagotować.
    • Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
    • Dolać do rozpuszczonej mąki soku wiśniowego, wymieszać i połączyć z gorącymi wiśniami.
    • Zagotować i gorące wiśnie włożyć do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Porady

Nie ma potrzeby pasteryzować wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować