Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu

4.47 (145 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierwszy raz robiłam frużelinę z jagód i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka! Po wymieszaniu konsystencja też podobna do galaretki (stąd mowa o żelu).

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 litry jagód
    2 czubate łyżki żelatyny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta kwasku cytrynowego
    1/2 szkl. wrzątku
    3 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około godzinę, aby puściły sok (przykryte czystą ściereczką). Po tym czasie wstawiamy na palnik i na małym ogniu gotujemy, aż cukier się rozpuści, ale owoce nie zagotują - powinny zachować kształt i nie rozpaść się (stąd mały ogień i nie doprowadzanie do wrzenia). Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku, wlewamy do owoców jednocześnie mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i także wlewamy do garnka mieszając. Po 2 minutach zestawiamy z ognia i nakładamy do przygotowanych wcześniej, suchych słoiczków. Wycieramy gwinty i zakręcamy suchą przykrywką. Pasteryzujemy 10-15 minut w garnku (na dno kładziemy ściereczkę)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Fruzelina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować