Otopa z boczku

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dostałam kawałek świeżego boczku od zaprzyjaźnionego gospodarza. Usmażyłam pyszną otopę. Potrawa ta nazywana jest różnie w innych regionach kraju np. tuszonka lub świeżonka.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku bez skóry i kości
    3-4 duże cebule cukrówki
    sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Otopa z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • otopa 1. Boczek kroję w plastry. Układam i smażę na dużej, głębokiej z grubym dnem patelni. Podczas smażenia plastry boczku obracam, aby równomiernie się zrumieniły. Do usmażonego boczku dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażę pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Solę i pieprzę do smaku.

    Usmażoną otopę podaję ze świeżym domowym chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasta z boczku

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasta z boczku

Izabel83 Tą paste robiła moja babcia

To może cię zainteresować