Świąteczne kolorowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy w misce. Pomarańczę myjemy i sparzamy, następnie trzemy na tarce skórkę, a sok wyciskamy.
2.Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, cukier, 3 łyżki soku z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, sól. Całość ucieramy na puszysto.
3.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
4.Po wyjęciu z lodówki przygotowujemy galaretki: 3 łyżki z każdego koloru, zalewamy po 80 ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
5.W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w rozgrzanej śmietance.
6.Blat posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy gwiazdki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra- dół Ok 10-12 minut.
7.Po wyjęciu chłodzimy i smarujemy otwartą gwiazdkę (jej spód) czekoladą i przyklejamy do całej.
Prawie stężałą galaretką wypełniamy środek ciasta i zostawiamy do całkowitego stężenia.
Porady
Galaretka musi być lekko tężejącą- inaczej wypłynie dołem ciastka
Komentarze