Piernikowo cynamonowa babka z orzechami , czekoladą i miodem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Piernikowa babka - smaczna, pachnąca świetami - nadziana orzechami , czekoladą z miodowym posmakiem-polecam:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2, 5 szklanki mąki
    3 jajka
    150 g płynnego miodu
    80 g starej na tarce o duzych oczkach gorzkiej czekolady
    ćwierc szklanki mleka
    150 g masła
    2 łyzki cukru
    1\2 opakowania przyprawy do piernika
    1\2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szklanki orzechów włoskich drobniej pokruszonych
    polewa do dekoracji
    pokruszone orzechy do dekoracji
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Babki Desery

Piernikowo cynamonowa babka z orzechami , czekoladą i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodąć miód, żółtka utarte z kakao , wlac mleko , wymieszac.
    Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia , przyprawy do piernika, cynamon oraz starta gorzką czekoladę . Zmiksować całość. .
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. , a na sam koniec wrzucic pokruszone orzechy włoskie. , bardzo delikatnie przemiesząc.
    Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej formy. Piec około50 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Udekorowac polewa czekoladowa , pokruszonymi orzechami , startą gorzką czekoladą i kolorowa posypką , smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować