Piernikowo cynamonowa babka z orzechami , czekoladą i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodąć miód, żółtka utarte z kakao , wlac mleko , wymieszac.
Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia , przyprawy do piernika, cynamon oraz starta gorzką czekoladę . Zmiksować całość. .
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. , a na sam koniec wrzucic pokruszone orzechy włoskie. , bardzo delikatnie przemiesząc.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej formy. Piec około50 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Udekorowac polewa czekoladowa , pokruszonymi orzechami , startą gorzką czekoladą i kolorowa posypką , smacznego:)
Komentarze