Dzisiaj dzielę się z Wami babką czekoladową o smaku piernika z cynamonem i orzechami.
Babka miękka, wilgotna rozpływa się w ustach, a podczas pieczenia unosi się piękny zapach po całym mieszkaniu.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto;
mąka pszenna 250 g,
orzechy laskowe mielone 50 g,
jajka 2 szt.
mleko 250 ml,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
kakao 3 duże łyż,
cynamon 1 duża łyż,
przyprawa do piernika 4 łyżeczki,
miód płynny 2 duże łyż,
powidła śliwkowe 2 duże łyż,
cukier 1 szklanka,
margaryna 1/2 kostki,
orzechy włoskie siekane 2 garście,
Polewa:
masło 82% 100 g,
cukier 100 g,
mleko 3 duże łyż,
kakao 4 duże łyż,
Dekoracja:
wiórki kokosowe 2 duże łyż,
orzechy włoskie 6 szt,
Babka piernikowo - cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao oraz powidła śliwkowe.
Mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru (kilka minut).
Zdjąć z ognia i wystudzić, dodać posiekane orzechy.
Do przestudzonej masy dodać mleko oraz jajka i miksować na średnich obrotach miksera.
Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z mielonymi orzechami laskowymi, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do kek sówki, czyli podłużnej foremki na babkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wielkość mojej kek sówki to 30 /11 cm.
Cisto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto(babkę) polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem , dodać mleko.
Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Komentarze