Orzechowiec z kremem

5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne , efektowne ciasto orzechowe przełożone kremem w dwóch smakach z pewnością posmakuje każdemu .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na biszkopt:blaszka 25/36
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    100 g orzechów włoskich(zmielonych)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem orzechowy
    250 g masła
    100 g orzechów włoskich (mielonych)
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    Krem czekoladowy
    330 ml śmietany 30%
    1 czekolada biała
    1 czekolada mleczna
    Dodatkowo
    2 paczki ciastek paryskich(śmietankowo-morelowych)
    wiórki czekoladowe białe i ciemne
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno,i cały czas ubijając dodać cukier i żółtka.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu orzechy i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać na wysmarowaną masłem formę i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
  • 2. Mleko zagotować z cukrami zdjąć z ognia, dodać orzechy , wymieszać i przestudzić.Masło utrzeć , dodając przestudzone orzechy.
    Krem podzielić na dwie części.
  • 3. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i razem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno , dodać przestudzoną , ale płynną jeszcze czekoladę , delikatnie połączyć ze sobą.
  • 4. Układanie warstw ciasta: biszkopt-połowa kremu orzechowego-ciastka paryskie- druga połowa kremu orzechowego-krem czekoladowy-wiórki czekoladowe. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować