Orzechowiec z kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, połączyć z orzechami. Masło utrzeć z cukrem pudrem wbijając kolejno żółtka. Gdy masa stanie się puszysta dodać olej, powidła i pozostałe składniki. Całość dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą orzechową. Połowę ciasta przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty i zalać je pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 – 60 minut w 180stopnaich, do suchego patyczka. Ostudzić.
2.Krem cappuccino: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć kawę w proszku. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto. Dowolnie udekorować.
Komentarze