Orzechowiec z kremem cappuccino

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto po lekkim tuningu, pomysł zaczerpnięty ze Słodkiej Arkadii;))) Bardzo smaczne, podzielne i długo zachowujące świeżość:)) Polecam

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto orzechowe:
    8 jajek
    250g cukru pudru
    250g mąki
    250g zmielonych orzechów
    320g masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki oleju
    3 łyżki powideł
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów

    Krem cappuccino:
    700 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    6 łyżek kawy cappuccino w proszku
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Cappuccino

Orzechowiec z kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, połączyć z orzechami. Masło utrzeć z cukrem pudrem wbijając kolejno żółtka. Gdy masa stanie się puszysta dodać olej, powidła i pozostałe składniki. Całość dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą orzechową. Połowę ciasta przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty i zalać je pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 – 60 minut w 180stopnaich, do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Krem cappuccino: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć kawę w proszku. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować