Orzechowiec z kremem grysikowym

4.49 (169 ocen)

Przepyszne orzechowe ciasto, przełożone kremem grysikowym w dwóch smakach - waniliowym i kajmakowym. Całość polana jest polewą z mlecznej i białej czekolady. Idealna propozycja na świąteczny stół. Polecam :)

Składniki:

  • Ciasto

    300g mąki krupczatki
    300g cukru pudru
    150g orzechów włoskich
    200g masła
    6 jajek
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
    30g proszku do pieczenia (duża paczka)

    Krem grysikowy:

    500ml mleka
    4 łyżki kaszy manny
    5 żółtek
    150g cukru
    2 1/2 łyżki mąki pszennej
    1/2 laski wanilii
    300g masła
    3-4 łyżki masy kajmakowej

    Polewa z mlecznej czekolady:

    120g mlecznej czekolady
    60g masła

    Polewa z białej czekolady:

    60g białej czekolady
    30g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe Desery Kajmak

Orzechowiec z kremem grysikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić i uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie się unosić orzechowy zapach. Należy uważać, żeby nie zrumienić orzechów zbyt mocno – wtedy będą gorzkie. Przełożyć na talerzyk i wystudzić. Mąkę wymieszać i proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Przygotować ciasto. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dołożyć zmielone, uprażone i wystudzone orzechy oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie rozprowadzić po masie. Miksując na najniższych obrotach, dodawać stopniowo i na przemian mąkę i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą w dwóch częściach: najpierw 1/3 piany, wymieszać, potem reszta. Pianę należy wmieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie, następnie razem z papierem przełożyć ciasto na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Przygotować krem. Większość mleka przelać do garnuszka (pozostawić mniej więcej 1/3 szklanki), dodać ziarenka wanilii oraz wrzucić wyłuskaną laskę, zagotować. Laskę wanilii usunąć i do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i pogotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż kaszka stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, dodać pozostałe mleko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Kiedy kaszka będzie już miękka, przelać do niej masę żółtkową i intensywnie mieszając gotować do uzyskania gęstej masy. Przykryć folią spożywczą, która zapobiegnie powstaniu skorupki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony grysik, dobrze miksując po każdej dokładce. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać masę kajmakową i dobrze zmiksować.
  • 6. Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na trzy równe placki. Układać warstwy: placek, krem kajmakowy, placek, krem biały, placek. Aby ułatwić sobie tę czynność, ciasto można składać w foremce. Wstawić do lodówki.
  • 7. Przygotować polewę. Mleczną czekoladę razem z masłem podzielonym na kawałeczki rozpuścić w kąpieli wodnej (ułożyć żaroodporne naczynie na garnuszku z lekko gotującą się wodą i delikatnie mieszać zawartość, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Naczynie jednak nie może dotykać powierzchni wody). To samo zrobić z czekoladą białą. Polewę mleczną wylać na ciasto i równo rozsmarować. Następnie białą polewą robić kleksy i za pomocą wykałaczki zrobić „esy-floresy”. Wstawić z powrotem do lodówki do zastygnięcia.

Porady

WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.81 (223 ocen)

Piernik

To może cię zainteresować